Chlebek piwny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty w zrobieniu chleb, z dodatkiem piwa. Idealna propozycja dla amatorów gotowania i profesjonalistów.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Piwo jasne 300 ml
    Drożdże suszone 7 g
    Mąka tortowa 500 g
    2 łyżeczki soli lub więcej według uznania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek piwny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać 300 ml piwa.
    Dodać suszone drożdże.
    Lekko wymieszać.
    Pozostawić na 5 minut.
    Dodać mąkę i sól.
    Wyrobić ciasto.
    Ciasto przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na 40min.
    Uformować bochenek i dać do keksówki wysmarowanej wcześniej olejem.
    Pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
    Posmarować po górze wodą z solą
    Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 30 minut. Jeśli chcemy sprawdzić, czy chleb jest dobrze upieczony, postukajmy w bochenek. Głuchy odgłos świadczy o tym, że chleb jest dobrze wypieczony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować