Piernik piwny

0 (0 ocen)

Moja dzisiejsza propozycja to piernik na piwie z dodatkiem mąki żytniej. Powiem szczerze, że jestem zachwycona jego smakiem i konsystencją. Warto go upiec ok. 5 dni wcześniej, aby miał czas zmięknąć. Naprawdę polecam.

Składniki:

  • 250g mąki tortowej
    250g mąki żytniej typ 720
    150g drobnego cukru trzcinowego Demerara
    100g drobnego białego cukru
    250g płynnego miodu
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    250ml ciemnego piwa
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 duże jajka
    75g masła
    2 łyżki cukru
    80g rodzynek
    80g posiekanych orzechów włoskich

    Polewa:

    125g masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    2 łyżki ciemnego kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik piwny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na głębokiej patelni roztopić 2 łyżki cukru i zrumienić na karmel. Zalać piwem. Dodać miód i cukier, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut mieszając, aby scukrzony karmel się rozpuścił. Po 20 minutach dodać przyprawę do piernika i dobrze wymieszać. Pozostawić do wystudzenia do temperatury pokojowej. Masło roztopić.
  • 2. Keksówkę (moja o wymiarach 30,5×11,5) wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
    Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Żółtka oddzielić od białek.
  • 3. Masę miodowo-piwną przełożyć do misy miksera, dodać masło i dobrze zmiksować. Dodawać po jednym żółtku, kolejne dodając dopiero wtedy, gdy poprzednie dobrze połączy się z masą. W dwóch częściach dodać mąkę i miksować do połączenia się składników. Dodać obtoczone w mące rodzynki i orzechy, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta w dwóch częściach: najpierw 1/3, potem reszta, delikatnie wymieszać.
  • 4. Masę przełożyć do keksówki i piec przez ok. 70 minut – może być krócej (do suchego patyczka). Upieczony piernik pozostawić w formie do wystudzenia.
  • 5. Przygotować polewę. Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka, podgrzewać, cały czas mieszając aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Polewą oblać piernik.

Porady

Piernik można również przełożyć marmoladą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Orzechy Rodzynki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować