Ze sprawdzonym przepisem można eksperymentować i tym razem pokusiłam się o wersje chlebka z czosnkiem. Chlebek ten idealnie komponował się z serwowanymi daniami z grilla.
1 godz. 25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
150 g mąki orkiszowej
450 g mąki pszennej (typ 550)
500 ml wody
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
8 ząbków czosnku
Chlebek domowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Odlewam 50 ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszczania. Do miski daje odmierzone mąki i sól. Obrane ząbki czosnku przepuściłam przez prasę. I dodaje do przygotowywanego ciasta. Na koniec zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5 h).
Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra dół na 250 st.
Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte ( ruszy) przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35 -40 min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę ( łączne pieczenie nie dłużej niż 1 h).
Komentarze