Chlebek domowy z czosnkiem

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ze sprawdzonym przepisem można eksperymentować i tym razem pokusiłam się o wersje chlebka z czosnkiem. Chlebek ten idealnie komponował się z serwowanymi daniami z grilla.

  • 1 godz. 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej
    450 g mąki pszennej (typ 550)
    500 ml wody
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    8 ząbków czosnku
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek domowy z czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek domowy z czosnkiem 1. Odlewam 50 ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszczania. Do miski daje odmierzone mąki i sól. Obrane ząbki czosnku przepuściłam przez prasę. I dodaje do przygotowywanego ciasta. Na koniec zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5 h).
    Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra dół na 250 st.
    Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte ( ruszy) przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35 -40 min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę ( łączne pieczenie nie dłużej niż 1 h).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować