Domowy duży chlebek pszenny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kiedy na świecie nie pewna sytuacja i musimy ograniczać nasze wyjścia do sklepów. to staram się piec chlebek sama w domu, nie jest to trudne a wręcz bardzo proste. Taki domowy chlebek super smakuje i dłużej można go przetrzymać w domu niż kupny.

  • 1 godz. 25 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej
    25g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    0,5 litra wody
    1 łyżeczka soli
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy duży chlebek pszenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowy duży chlebek pszenny 1. Przygotowujemy rozczyn. Do miski dajemy bardzo ciepłą wodę kruszymy drożdże dodaje cukier, sól i oliwę z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawiam na ok 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Do miski daje mąkę i wlewam zaczyn drożdżowy. Wyrabiam dokładnie ciasto formuje kształt chlebak wierzch smaruje oliwą z oliwek bardzo delikatnie. Pod przykryciem odstawiam do wyrośnięcia na ok 50 min. Nagrzewam piekarnik z naczyniem, w którym będziemy piec chlebek temp. 230 st.. Następnie do nagrzanego naczynia przekładam chlebek delikatnie nacinam wierzch chlebka (ok 3 cięć). Wkładam do piekarnika obniżam temperaturze do 200 st. Piekę ok 30 min. Następnie zdejmuję pokrywkę i pieczemy jeszcze ok 15 min. Upieczony chlebek wyciągamy i studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować