Chlebek odrywany z czosnkiem i serem

4.97 (199 ocen)

Aromatyczny chlebek drożdżowy z dodatkiem czosnku, ziół i sera.

Składniki:

  • Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżka masła
    200 ml mleka
    2 jajka
    ½ łyżeczki soli

    3 łyżki masła
    1 łyżka czosnku niedźwiedziego
    1 łyżka natki pietruszki
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.97 (199 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebek odrywany z czosnkiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek odrywany z czosnkiem i serem 1. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Zalewamy letnim mlekiem w którym rozpuszczamy masło, wbijamy jajka. Dobrze zagniatamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy w kwadrat, który smarujemy rozpuszczonym masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, pietruszką i serem. Ciasto kroimy w paski a następnie w kwadraty 10cm x 10 cm. Układamy jeden na drugi i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy prostokątnej 21cm x 11cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować