Chleb żytnio-ryżowy (na drożdżach)

0 (0 ocen)

Dawno już nie piekłam chleba.Co więcej "zamordowałam" zakwas, zwyczajnie o nic zapomniałam.Dlatego dzisiaj przedstawiam Wam chleb na drożdżach.Chleb bardziej z tych "suchych" przez dodatek mąki ryżowej. Nie rośnie zbyt mocno.Jednak mi smakuje i pasuje w takiej formie.

Składniki:

  • 350g mąki żytniej (użyłam takiej do wypieku chleba)
    150g mąki ryżowej
    30g drożdży
    250g letniej wody
    1 łyżka oleju
    łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb żytnio-ryżowy (na drożdżach) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozprowadzamy z cukrem w ciepłej wodzie. Odstawiamy na chwilę, aż zaczną pracować.
    Obydwie mąki mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy rozczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ręcznie ciasto. Odstawiamy, przykryte ściereczką, na około 40 minut. Po tym czasie znowu lekko ciasto wyrabiamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Znowu odstawiamy na ok. 15-25 minut.
    Po tym czasie chleb wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika i pieczemy ok. 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować