Chleb żytni z kminkiem

0 (0 ocen)

  • 16 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Ten chleb ma przyjemny kwaskowaty aromat i zdecydowany żytni smak. Lekkości dodaje mu pszenna mąka chlebowa. Chleb jest znakomity... ale dla wielbicieli kminku.

  • 16 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Zakwas
    150 g wody,
    1 łyżka zakwasu,
    180 g mąki żytniej razowej (typ 2000).

    Chleb
    270 g mąki pszennej chlebowej,
    150 g letniej wody,
    1 łyżka całego kminku,
    1 lekko czubata łyżeczka soli,
    1 łyżeczka suszonych drożdży,
    przygotowany wcześniej zakwas.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb żytni z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować zakwas. Odstawić w przykrytej misce na 14-16 godzin w ciepłe miejsce.
    Uwaga! do przygotowania zakwasu nie używać metalowej miski.
  • 2. Przygotować ciasto chlebowe. Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać całość mikserem lub wyrabiać w robocie planetarnym przez około 8-10 minut.
    Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do formy. Wierzch wyrównać. Przykryć czystą ściereczką i wstawić na czas wyrastania do piekarnika nagrzanego do 25 stopni (grzałka góra-dół) na około 2 godziny.
  • 3. Po tym czasie keksówkę wyjąć z piekarnika, piekarnik nagrzać do 240 stopni, ponownie włożyć chleb i piec przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 220 stopni i piec jeszcze przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu od razu wyciągnąć z formy, oderwać papier i studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować