Chleb żytni na zakwasie

  • wyświetlono: 1284 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Chleb żytni razowy jest smaczny i mięciutki, długo zachowuje świeżość. Nie zawiera żadnych ulepszacz, tylko jest na naturalnym zakwasie.

bogusia82

Składniki

1 szklanka aktywnego zakwasu- 300 gram

400 gram mąki żytniej razowej

100 gram mąki pszennej chlebowej

500 ml. letniej wody

1,5 łyżeczki soli

0,5 szklanki pestek słonecznika

0,5 szklanki siemienia lnianego

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb żytni na zakwasie

  • przygotowanie1. Obydwie mąki, zakwas, wodę, sól, pestki słonecznika i siemię lniane przekładamy do miski, wyrabiamy chleb przez kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej keksówki, odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Chleb pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyszkola_babcimama_mnie_nauczylaśniadaniekolacjapieczywochleb na zakwasieDOMOWE PIECZYWOdo pracyChleb żytni na zakwasie

Komentarze

Podobne przepisy

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

image-20nqm85

Dodane przez: Marica738

Chleb żytni na zakwasie żytnim

Tak powoli małymi kroczkami oswajam...

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Dodane przez: bienpyt

Chleb pszenno - żytni na zakwasie

Wypróbowałam wiele przepisów na...

image-224sgr3

Dodane przez: Apetyczna babeczka

Chleb pszenny na żytnim zakwasie

Lubię jak dzieciaki nie mogą się...

image-1vr3tcl

Dodane przez: kura domowa09

Chleb pszenno żytni na zakwasie bez drożdży.

Chleb jest wyśmienity , smakuje...

Chleb razowy na żytnim zakwasie.

Dodane przez: weronika63

Chleb razowy na żytnim zakwasie

Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE