Chleb żytni na zakwasie

4.5 (189 ocen)

Chleb żytni razowy jest smaczny i mięciutki, długo zachowuje świeżość. Nie zawiera żadnych ulepszacz, tylko jest na naturalnym zakwasie.

Składniki:

  • 1 szklanka aktywnego zakwasu- 300 gram

    400 gram mąki żytniej razowej

    100 gram mąki pszennej chlebowej

    500 ml. letniej wody

    1,5 łyżeczki soli

    0,5 szklanki pestek słonecznika

    0,5 szklanki siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Chleb żytni na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Obydwie mąki, zakwas, wodę, sól, pestki słonecznika i siemię lniane przekładamy do miski, wyrabiamy chleb przez kilka minut. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny. Ciasto ponownie wyrabiamy, przekładamy do wysmarowanej keksówki, odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia pod przykryciem. Chleb pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony chleb studzimy na metalowej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować