Chleb razowy na żytnim zakwasie

  • wyświetlono: 372 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo zdrowy chleb razowy z dodatkiem wielu ziaren takich jak pestki z dyni, słonecznika, siemienia lnianego i płatków owsianych.

logo
  • 20 porcje
  • 640min
  • Średni

Składniki

zaczyn:

100 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 ml wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

Ciasto:

cały zaczyn
100 g mąki żytniej razowej typ 2000
400 g mąki żytniej typ 720
płatki żytnich 2 łyżki
siemię lniane 2 łyżki
pestki dyni 1 łyżka
pestki słonecznika 1 łyżka
400 ml wody
miód 1 łyżka
1 łyżeczka soli

Margaryna Kasia do posmarowania formy
otręby do wysypania formy

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb razowy na żytnim zakwasie

  • 1. Dzień przed pieczeniem przygotować zaczyn:

    Mąkę wymieszać z wodą i zakwasem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 5 godzin.

    W dniu pieczenia:

    Przesiewamy i mieszamy mąki z solą, dodajemy zaczyn, siemię lniane, pestki, płatki żytnie i wlewamy wodę z miodem. Hakami miksera wyrabiamy jednolite ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej otrębami foremki (keksówka 30 cm ), namoczoną łyżką lub dłonią równamy wierzch, posypujemy wierzch pestkami dyni i słonecznika. Przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na ok 4-5 godzin w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podrośnie prawie dwukrotnie, nagrzać piekarnik do 240 st.C (góra +dół), i wstawić formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika. Piec 10 minut w temperaturze 240 stopni, po 10 minutach stopniowo zmniejszać temperaturę do 180 st.C i piec kolejne 40 minut, całkowity czas pieczenia wynosi 50 minut. Upieczony chleb wyjąć z formy, górną powierzchnię chleba zraszamy wodą, wykładamy na kratkę do ostudzenia.

    Smacznego!!!

Porady

W ciepłe, letnie dni zaczyn jak i ciasto wyrastają szybciej. Trzeba pilnować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pieczywodomowe_pieczywochleb_na_zakwasiechleb_razowy_z_ziarnamichleb_żytni_razowy

Komentarze

Podobne przepisy

chleb żytni

Dodane przez: Agiatis

Chleb żytni na zakwasie

Kolejna propozycja pieczywa. Tym...

image-1d7gok0

Dodane przez: Alex M

Żytni chleb na zakwasie

Smaczny chlebek żytni na żytnim...

Chleb żytni na zakwasie

Dodane przez: aga3103

Chleb żytni na zakwasie

To popisowy chleb według autorskiego...

chleb żytnio - pszenny

Dodane przez: Gospodyni

Chleb żytnio – pszenny na zakwasie

Pyszny chleb na zakwasie żytnim.

Chleb żytni na zakwasie.

Dodane przez: Waldek

Chleb żytni na zakwasie

Zrobiłem zakwas więc trzeba było...

Chleb razowy na zakwasie

Dodane przez: Skotka

Chleb razowy na zakwasie

Pyszny, prawdziwy, razowy chleb...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE