Chleb żytni z ziarnami

4.5 (140 ocen)

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Chleb jest bardzo smakowity, przepełniony aromatycznymi ziarenkami. Bardzo dobrze smakuje z prostymi dodatkami: świeżym masłem, konfiturami czy żółtym serem.

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki zaczynu:
    30 g zakwas żytni
    3 g sól
    155 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 105 g żytniej jasnej typ 720 + 50 g żytniej razowej typ 2000)
    155 g ciepłej wody

    Składniki ciasta właściwego: Ziarna:

    25 g słonecznik
    25 g sezam
    25 g siemię lniane
    150 g woda wrzątek

    Ciasto:
    zaczyn (cały)
    namoczone ziarna (wraz z wodą)
    250 g mąka żytnia 1150 lub 1400 (można zastąpić: 170 g żytniej jasnej typ 720 + 80 g żytniej razowej typ 2000)
    50 g mąka jasna pszenna
    40 g woda
    5 g drożdże
    24 g miód lub melasa
    5 g sól
    + otręby lub ziarna do posypania foremki i chleba
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Chleb żytni Zakwas

Chleb żytni z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb żytni z ziarnami 1. Przygotowanie zaczynu:
    Składniki zaczynu wymieszać w misce, nakryć folią spożywczą i odstawić na 24 godziny. Pierwsze 8-9 godzin trzymamy zaczyn w ciepłym miejscu (np. w pobliżu kaloryfera, w łazience), potem przenosimy do temperatury pokojowej.

    Przygotowanie ciasta właściwego:
    Na 2-3 godziny przed przygotowaniem ciasta, zalewamy ziarna wrzącą wodą, przykrywamy, zostawiamy.
    Wszystkie składniki ciasta właściwego wymieszać w misce. Ciasto odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.
    Następnie przełożyć ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub ziarnami.
    Wygładzić łyżką powierzchnię ciasta, posmarować niewielką ilością oleju i posypać ziarnami.
    Odstawić foremkę z ciastem w ciepłe miejsce na 45-90 minut. Foremkę należy nakryć folią spożywczą lub torbą foliową.
    Gdy ciasto wyrośnie, wypełniając foremkę, wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Pierwsze 10 minut piec w temp. 250 st. z parą, następnie zmniejszyć temp. do 200 st. i piec jeszcze 45 minut. Po upieczeniu spryskać chleb wodą i zostawić jeszcze na 3 minuty w piekarniku.
    Po wyjęciu z formy, studzić chleb na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować