Chlebek na drożdżach, z cudownie chrupiącą skórką i ziarenkami kminku. U mnie był dobry nawet po czterech dniach od upieczenia. Jest trochę pracochłonny i czasochłonny, ale naprawdę warto :)
Składniki:
800 g mąki pszennej (+ do podsypywania)
150 g mąki żytniej razowej
20 g soli
720 ml bardzo ciepłej wody
7 g suchych drożdży
łyżka ziaren kminku
Chleb pszenno-żytni z kminkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużej misce mąkę łączymy z wodą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
Po tym czasie dodajemy sól, kminek i drożdże. Wymieszać ręką lub mikserem ze specjalnymi końcówkami do ciasta. Mieszamy tylko przez chwilę, następnie rozciągamy ciasto (jeśli jest za rzadkie to dosypujemy mąki) i zakładamy je na siebie, raz po raz, przez około 5 minut.
2.Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką na 5 godzin, ale po 10 minutach od odstawienia powtarzamy proces rozciągania i zakładania ciasta, a następnie robimy to jeszcze raz po godzinie. Potem odkładamy już ciasto na niecałe 4 godziny fermentacji.
3.Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na 2 równe części. Formujemy z nich okrągłe bochenki, układamy na dużej blaszce (ja użyłam takiej z wyposażenia piekarnika), lub układamy w specjalnych koszyczkach do wyrastania chleba. Bochenki przykrywamy lnianym ręcznikiem i zostawiamy na kolejne 70- 80 minut.
4.Piekarnik nagrzewamy 45 minut przed pieczeniem do 220 stopni i pieczemy około 50 minut (czas pieczenia trzeba sprawdzać, ponieważ każdy piekarnik jest inny- u Was chleb może się piec np 45 lub 60 minut). Skórka chleba ma być zarumieniona i chrupiąca.
Komentarze