Chleb ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszny i puszysty chlebuś najlepiej smakuje z masełkiem

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąki pszennej typ 500: 500 gramów
    - ugotowanych w mundurkach ziemniaków: 300 gramów
    - oleju: 5 łyżek
    - soli (płaska): 1 łyżka
    - cukru: 1 łyżka
    - świeżych drożdży: 50 gramów
    - letniej wody: 1.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić, obrać i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie. W sporej misce umieścić drożdże, rozetrzeć je z cukrem na płynną konsystencję. Do tych drożdży wlać olej i wodę oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dodać ziemniaki i najpierw za pomocą drewnianej łyżki przemieszać składniki po czym wyrobić ciasto.
  • 2. Wyrobione oprószyć mąką i zakryć miskę z ciastem ściereczką i tak zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 23x14 cm ( górna wymiary blaszki ) wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do przygotowanej keksówki.
  • 3. Znowu lekko oprószyć mąką, można naciąć nożem wzorki i zostawić do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje z domowym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować