nie ma to jak roznoszący sie po całym domu zapach pieczonego chleba
Składniki:
500 g mąki pszennej typ 500
300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
5 łyżek oleju
1 łyżka soli ( płaska )
1 łyżka cukru
50 g świeżych drożdży
1,5 szk letniej wody ( ale nie za ciepłej )
Chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić, obrać i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie. W sporej misce umieścić drożdże, rozetrzeć je z cukrem na płynną konsystencję. Do tych drożdży wlać olej i wodę oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dodać ziemniaki i najpierw za pomocą drewnianej łyżki przemieszać składniki po czym wyrobić ciasto.
2.Wyrobione oprószyć mąką i zakryć miskę z ciastem ściereczką i tak zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 23x14 cm ( górna wymiary blaszki ) wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do przygotowanej keksówki. Znowu lekko oprószyć mąką, można naciąć nożem wzorki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
3.Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje z domowym masłem.
Komentarze