Chleb ziemniaczany

0 (0 ocen)

nie ma to jak roznoszący sie po całym domu zapach pieczonego chleba

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej typ 500
    300 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków
    5 łyżek oleju
    1 łyżka soli ( płaska )
    1 łyżka cukru
    50 g świeżych drożdży
    1,5 szk letniej wody ( ale nie za ciepłej )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki wystudzić, obrać i zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sicie. W sporej misce umieścić drożdże, rozetrzeć je z cukrem na płynną konsystencję. Do tych drożdży wlać olej i wodę oraz dodać sól i wymieszać. Następnie wsypać mąkę i dodać ziemniaki i najpierw za pomocą drewnianej łyżki przemieszać składniki po czym wyrobić ciasto.
  • 2. Wyrobione oprószyć mąką i zakryć miskę z ciastem ściereczką i tak zostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Formę keksową o wymiarach 23x14 cm ( górna wymiary blaszki ) wysmarować olejem. Wyrośnięte ciasto ponownie chwilkę wyrobić i przełożyć do przygotowanej keksówki. Znowu lekko oprószyć mąką, można naciąć nożem wzorki i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięty chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce. Najlepiej smakuje z domowym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować