Toskański chleb ziemniaczany

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Przepis zainspirowany książką "Tysiąc dni w Toskanii" Marleny De Blasi. Jest to powieść pełna ciepła i przyjaźni, przepełniona pięknymi opisami toskańskiej ziemi, jak również przepisami na pyszne potrawy. Chlebek wyszedł wybornie, wilgotny i zarazem pusz

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 250 g ugotowanych, obranych ziemniaków + szklanka wody spod gotowania ziemniaków
    · 75 g drożdży + łyżeczka cukru (w oryginalnym przepisie ten składnik nie występuje)
    · 500 g mąki pszennej
    · łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Toskański chleb ziemniaczany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżeczką cukru, dodajemy pół szklanki ciepłej wody spod gotowania ziemniaków. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, łączymy z mąką i solą. Dodajmy wyrośnięty zaczyn i resztę wody spod gotowania ziemniaków. Wyrabiamy ciasto- można podsypywać delikatnie mąką, ale starajmy się tego unikać. Z wyrobionego ciasta formujemy okrągły bochenek chleba. Przekładamy do miski posmarowanej odrobiną oliwy, przykrywamy ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Na wierzchu możemy zrobić ozdobną kratkę lub posypać ulubionymi ziarnami- ja wybrałam słonecznik. Pieczmy 35-40 minut, 200 stopni, funkcja termoobieg. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować