Ten chlebek zrobiłam na drożdżach oraz z dodatkiem białego serka. Jego aromat w czasie pieczenia szybko zwabił domowników do kuchni. A podany tylko z masełkiem znikał w locie z talerzy.
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g. sera białego typu włoskiego - Capreggio
500 g. mąki pszennej + do podsypania
50 g. drożdży
50 g. roztopionego masła
1 szklanka ciepłego mleka
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
100 g. ziaren łuskanego słonecznika
Dodatkowo:
3-4 łyżki mleka
forma posmarowana masłem
2-3 łyżki ziaren słonecznika do posypania
Chleb z serkiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem, odstawiam na 15 minut by podrosły. Do mąki dodaje zaczyn, zmielony serek, sól, słonecznik, zarabiam ciasto, pod koniec dodaje masło, zagniatam do momentu kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto podsypuje mąką, nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
2.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, formuje bochenek, wkładam do formy,nacinam kratkę, smaruje mlekiem, posypuje słonecznikiem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Chleb piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok godzinę.
Komentarze