Chleb z serkiem i słonecznikiem

2.5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ten chlebek zrobiłam na drożdżach oraz z dodatkiem białego serka. Jego aromat w czasie pieczenia szybko zwabił domowników do kuchni. A podany tylko z masełkiem znikał w locie z talerzy.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g. sera białego typu włoskiego - Capreggio
    500 g. mąki pszennej + do podsypania
    50 g. drożdży
    50 g. roztopionego masła
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    100 g. ziaren łuskanego słonecznika
    Dodatkowo:
    3-4 łyżki mleka
    forma posmarowana masłem
    2-3 łyżki ziaren słonecznika do posypania
Wystaw ocenę:

2.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ser

Chleb z serkiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z serkiem i słonecznikiem 1. Drożdże mieszam z cukrem i mlekiem, odstawiam na 15 minut by podrosły. Do mąki dodaje zaczyn, zmielony serek, sól, słonecznik, zarabiam ciasto, pod koniec dodaje masło, zagniatam do momentu kiedy ciasto zacznie odstawać od ręki. Ciasto podsypuje mąką, nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Chleb z serkiem i słonecznikiem 2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagniatam, formuje bochenek, wkładam do formy,nacinam kratkę, smaruje mlekiem, posypuje słonecznikiem, pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Chleb piekę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować