Chleb pszenny na zakwasie żytnim

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Idealne Święta, jak za dawnych lat są z domowym pieczonym chlebem, czasami warto wrócić do dawnych tradycji.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 1 kg maki pszennej typ. 650
    • 3 łyżeczki soli
    • 600 ml wody letniej
    • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
    • Mak do posypki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenny na zakwasie żytnim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mąka 1. Do miski wsypuję mąkę pszenną, sól, dodaję zakwas, wlewam wodę, dokładnie mieszam.
  • chleb 2. Ciasto przekład do misy od miksera i miksuję na szybkich obrotach około 10 minut.
    Następnie ciasto przekładam do podłużnej formy wysmarowanej olejem, wyrównuję wierzch ciasta łyżką namoczoną w wodzie, posypuje makiem i odstawiam na dwie godziny do wyrośnięcia.
    Po tym czasie chleb piekę w rozgrzanym piekarniku 50 minut w 180°C.
  • chleb 3. Po upieczeniu studzę, chleb gotowy.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować