Zapraszam na smaczny, domowy chleb. Przygotowany na mące pszennej i żytniej z dodatkiem kukurydzy, białego i czarnego sezamu oraz złotego siemienia. Polecam.
2 godz. 20 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szkl mąki pszennej
1 szkl mąki żytniej białej 720
4 łyżki kukurydzy konserwowej
1 paczka suszonych drożdży ( 7 g )
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 szkl ciepłej wody
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka złotego siemienia
keksówka 27 x 7 x 8
papier do pieczenia
sezam i siemię do posypania
Chleb pszenno - żytni z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąki, sól, siemię i sezam, suche drożdże i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz wlewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Blaszkę wykładany papierem do pieczenia i wkładamy wyrośniete ciasto, lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem i siemieniem.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Komentarze