Chleb pszenno - żytni z kukurydzą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny, domowy chleb. Przygotowany na mące pszennej i żytniej z dodatkiem kukurydzy, białego i czarnego sezamu oraz złotego siemienia. Polecam.

  • 2 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1 szkl mąki żytniej białej 720
    4 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 paczka suszonych drożdży ( 7 g )
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżka czarnego sezamu
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka złotego siemienia
    keksówka 27 x 7 x 8
    papier do pieczenia
    sezam i siemię do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Kanapki

Chleb pszenno - żytni z kukurydzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąki, sól, siemię i sezam, suche drożdże i dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz wlewamy ciepłą wodę i olej. Mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Blaszkę wykładany papierem do pieczenia i wkładamy wyrośniete ciasto, lekko dociskamy. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie chleb smarujemy wodą i posypujemy sezamem i siemieniem.
    Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować