Kiedy chleb sami w domu pieczemy, to ze smakiem go jemy. Ciasto można ręcznie lub za pomocą robota przygotować, kształt dowolny uformować, bawić się dodatkami i mąki rodzajami.
1 godz. 40 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
350 g mąki ziarnistej żytniej,
150 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
1 płaska łyżeczka cukru,
300 ml ciepłej wody,
1 mała łyżeczka soli,
ponadto:
Chleb pszenno -żytni na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i maki pszennej. Przykrywamy ściereczką na 15 min, do wyrośnięcia.
Dodajemy sól, mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Formułujemy podłużny kształt chleba, obtaczamy w mące i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch nacinamy w dowolne wzorki, za pomocą bardzo ostrego nożyka lub żyletki.
Komentarze