Chleb pszenno -żytni na drożdżach

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedy chleb sami w domu pieczemy, to ze smakiem go jemy. Ciasto można ręcznie lub za pomocą robota przygotować, kształt dowolny uformować, bawić się dodatkami i mąki rodzajami.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki ziarnistej żytniej,
    150 g mąki pszennej,
    25 g świeżych drożdży,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    300 ml ciepłej wody,
    1 mała łyżeczka soli,
    ponadto:

    mąka do podsypania.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno -żytni na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno -żytni na drożdżach 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i maki pszennej. Przykrywamy ściereczką na 15 min, do wyrośnięcia.

    Dodajemy sól, mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Formułujemy podłużny kształt chleba, obtaczamy w mące i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch nacinamy w dowolne wzorki, za pomocą bardzo ostrego nożyka lub żyletki.

    Pieczemy w 200°C ok. 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować