REKLAMA

Chleb pszenno -żytni na drożdżach

wyświetlono: 148 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Kiedy chleb sami w domu pieczemy, to ze smakiem go jemy. Ciasto można ręcznie lub za pomocą robota przygotować, kształt dowolny uformować, bawić się dodatkami i mąki rodzajami.

opublikowany: 20.12.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki ziarnistej żytniej,
    150 g mąki pszennej,
    25 g świeżych drożdży,
    1 płaska łyżeczka cukru,
    300 ml ciepłej wody,
    1 mała łyżeczka soli,
    ponadto:

    mąka do podsypania.
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno -żytni na drożdżach 1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i maki pszennej. Przykrywamy ściereczką na 15 min, do wyrośnięcia.

    Dodajemy sól, mąkę żytnią i wyrabiamy ciasto. Formułujemy podłużny kształt chleba, obtaczamy w mące i pozostawiamy na ok. 40 min do wyrośnięcia. Następnie wierzch nacinamy w dowolne wzorki, za pomocą bardzo ostrego nożyka lub żyletki.

    Pieczemy w 200°C ok. 45 min.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czarrna DSC_2816

Chleb pszenno-żytni na świeżych drożdżach

Domowy chleb na drożdżach

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 17.04.2020 | wyświetlono: 212 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE