RUSTYKALNE BABECZKI DYNIOWE

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Rozpocznijcie dyniowy sezon przygotowując te bardzo smaczne babeczki. Można przygotować je na słono lub słodko. W małej lub dużej wersji.

  • 2 godz.

Składniki:


  • wszystkie składniki mierzę kubkiem o pojemności 300 ml

    2,5 kubka mąki pszennej
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli
    4 kopiaste łyżki gęstego puree z dyni
    2/3 kubka mleka
    90 ml oliwy z oliwek
    1/4 kubka wyłuskanych pestek dyni

    dodatkowo (opcjonalnie):
    garść pestek dyni do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rustykalne babeczki dyniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować zaczyn. Drożdże skruszyć do kubka, dodać 1 łyżeczkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i kilka łyżek ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn z drożdży, sól, puree z dyni oraz resztę ciepłego mleka. Ciasto wyrabiać przez kilka minut, następnie dodać oliwę oraz pestki dyni. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki, przez około 10 minut. W razie potrzeby można dodać trochę więcej ciepłego mleka lub dodać trochę mąki (zależy to od wilgotności użytego puree z dyni). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto nałożyć do formek na muffinki (z dziurką lub bez, najlepiej silikonowych) wysmarowanych oliwą (ok. połowy foremki), pozostawić do wyrośnięcia, na około 15 min.
  • 4. Wyrośnięte babeczki posypać pestkami dyni. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 ºC. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy są upieczone. Poczekać, aż lekko przestygną i wyciągnąć z foremek.

Porady

Można wykonać dużą wersję , użyjcie  średniej formy na babkę z kominem, wysmarowanej oliwą z oliwek i wysypanej mąką (ciasto powinno sięgać do połowy formy), pozostawicie do wyrośnięcia przez 30 min i pieczcie przez ok 60 min. Do wyrobienia ciasta można użyć miksera planetarnego. Ja przygotować pure z dyni: Oczyścić dynie z pestek, pokroić na duże kawałki razem ze skórą i ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200°C (ok.1 godzinę).Odzielić miąższ od skorupy (zawinąć w gazę lub bawełnianą ściereczkę i mocno wycisnąć cały sok). Odsączoną dynię zmiksować blenderem na pure. Jeli chcecie zrobić wersję na słodką do ciasta dodać 1/2 szklanki cukru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Pestki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować