Chleb pełnoziarnisty z żurawiną i pestkami dyni

  • wyświetlono: 79 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przez to, że do chleba dodajemy pestki i żurawinę oraz przez to, że chleb pieczony jest z mąki typ 1850, chleb jest cięższy i nie rośnie, aż tak bardzo. Smakuje podobnie do ciabatty. Bardzo polecam, to idealny wypiek na Święta Bożego Narodzenia, ale nie tylko.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

400g mąki pszennej typ 1850
0,5 łyżeczki drożdży instant
300ml letniej wody
1 płaska łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
0,5 szklanki żurawiny suszonej
0,5 szklanki pestek z dyni

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb pełnoziarnisty z żurawiną i pestkami dyni

  • 1. Drożdże wsypać do letniej wody i odstawić na kilka minut.
    Pozostałe składniki umieścić w dużej misce. Dodać do nich wodę z drożdżami i dokładnie wymieszać. Dodać też żurawinę i pestki z dyni. Ciasto wyrobić i odstawić w przykrytej misce na 30 minut, aby w tym czasie mogło wyrosnąć.

    Do środka piekarnika wstawić garnek żeliwny (lub naczynie żaroodporne) - bez przykrycia, wysmarowany delikatnie tłuszczem, o średnicy około 20 - 24 cm. Nastawić piekarnik na maksymalną temperaturę (około 250 stopni C) i nagrzewać go razem z garnkiem.
    Gdy piekarnik i garnek będą już bardzo gorące, przełożyć ciasto z miski do garnka, wyskrobując je łyżką. Garnek wsunąć z powrotem do piekarnika, przykryć pokrywą i piec przez 35 minut.
    Zdjąć pokrywę i piec jeszcze przez ok. 10 minut (gdyby chleb zaczął się przypalać z wierzchu, można położyć na nim kawałek folii aluminiowej).
    Po upieczeniu chleb wyjąć z piekarnika i po przestudzeniu wyjąć na metalową kratkę w celu całkowitego ostudzenia.

    Chleb można upiec w keksówce – wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej formy, odstawiamy je na kilka minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około godzinę.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Żurawinaw kilka chwilmąka pszennapestki dyniprosty przepisChleb pełnoziarnisty

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb pszenny z pestkami dyni.

Dodane przez: weronika63

Chleb pszenny z pestkami dyni

Moja propozycja na chrupiący chleb...

Chleb pełnoziarnisty z suszonymi owocami

Dodane przez: AnkaFiranka

Chleb pełnoziarnisty z rodzynkami i żurawiną...

Mąka pełnoziarnista zawiera większa...

Chleb pszenno gryczany z pestkami dyni

Dodane przez: edytaha

Chleb pszenno gryczany z pestkami dyni

Chleb pszenno gryczany na żytnim...

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

Dodane przez: bogusia82

Chleb razowy na zakwasie z pestkami dyni

Pieczywo na naturalnym zakwasie...

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami dyni

Dodane przez: JoannaG

Chleb pszenny ze słonecznikiem i pestkami...

Na dzisiaj proponuje prosty chleb...

Chleb z dynią

Dodane przez: anita176

Chleb dyniowy z pestkami dyni i czosnkiem...

Smaczna propozycja wykorzystania...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE