Bazyliowy chlebek odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
2.Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
3.W tym czasie możemy przygotować pesto:
Listki bazylii obrywamy z łodyg, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy oliwę. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
4.Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 6 pasków mniej więcej równej grubości. Paski zwijamy w harmonijkę, a następnie przenosimy do tortownicy i rozkładamy je - 4 paski dookoła brzegu tortownicy, a 2 paski w środku. Przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.
Przed podaniem możemy skropić chlebek oliwą.
Komentarze