BAZYLIOWY CHLEBEK ODRYWANY

5 (173 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Bazyliowy chlebek odrywany to wytrawna drożdżówka z domowym pesto bazyliowym.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki pszennej
    20 g świeżych drożdży
    150 ml mleka
    2 jajka
    1 łyżeczka cukru
    ok. 60 g masła
    1 łyżeczka soli
    Pesto bazyliowe:
    1 doniczka bazylii
    garść orzechów nerkowca
    1-2 ząbki czosnku
    1/2 szklanki parmezanu
    1/2 szklanki oliwy
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Bazyliowy chlebek odrywany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy do temp. około 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i rozprowadzamy 1 łyżkę mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepły miejscu na około 10 min, aby zwiększył swoją objętość.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy sól, jajka oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz., aby urosło.
  • 3. W tym czasie możemy przygotować pesto:
    Listki bazylii obrywamy z łodyg, myjemy na sitku pod bieżącą wodą i osuszamy. Orzechy drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Do misy blendera lub rozdrabniacza wrzucamy przygotowane składniki i dodajemy oliwę. Miksujemy całość na jednolitą pastę. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
  • 4. Dno tortownicy o średnicy około 24-25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na stolnicy na placek o wielkości około 40 x 40 cm. Placek z obu stron smarujemy przygotowanym pesto, rozprowadzając go dokładnie po całej powierzchni. Następnie tniemy ciasto na 6 pasków mniej więcej równej grubości. Paski zwijamy w harmonijkę, a następnie przenosimy do tortownicy i rozkładamy je - 4 paski dookoła brzegu tortownicy, a 2 paski w środku. Przykrywamy blachę ściereczką i odstawiamy na kolejne 20-30 min., aby ciasto urosło. Po tym czasie, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Studzimy.
    Przed podaniem możemy skropić chlebek oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować