Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami

0 (0 ocen)

Zapraszam:)

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej
    180 g mąki pszennej
    1 opakowanie drożdży instant
    1 łyżeczka soli
    2 łyżeczki cukru-15 g
    55 g otrębów żytnich
    3 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
    320 ml wody letniej przegotowanej
    1 łyżeczka nasion chia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb na drożdżach z młodym jęczmieniem i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do misy miksera wsypać oba rodzaje mąki, dodać drożdże, cukier, jęczmień oraz otręby. Wymieszać łyżką.
    Do wody wsypać sól, wymieszać do rozpuszczenia soli.
  • 2. Wlać połowę wody. Misę wstawić do miksera z hakiem do zagniatania . Po wstępnym wymieszaniu dodać resztę wody i dokończyć zagniatanie ciasta. Powinno utworzyć kulę wokół haku.
  • 3. Przełożyć ciasto do miski wysmarowanej cienko olejem i przykryć folia spożywczą. Zostawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie dokładnie dwa razy zagnieść ciasto i nadać kształt chleba ( oczywiście pełna dowolność w formowaniu, można wyłożyć do keksówki).
  • 4. Przykryć i zostawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Chleb zwilżyć wodą i posypać nasionami chia. Piec około 55-60 minut, piekarnik góra-dół. Studzić na kratce.

Porady

ciasto można przygotować tradycyjną metodą czyli zagniatając go ręcznie-do miski wsypujemy wszystkie sypkie składniki i stopniowo wlewając słoną wodę zagniatać ciasto. Powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Reszta czynności taka sama. Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Otręby Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować