Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami

0 (0 ocen)

Przepyszny chleb! Ze zmielonymi na mąkę ziarnami amarantusa i orzechami włoskimi…. Najlepszy z samym masłem lub dodatkiem dobrego sera

Składniki:


  • 300 ml mleka
    15 g drożdży
    1 łyżeczka miodu
    2 łyżki oleju rzepakowego
    450 g mąki pszennej typ 650
    50 g amarantusa
    1 łyżeczka soli
    1 garść łuskanych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy z mąką amarantusową i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Ziarna amarantusa zmielić na mąkę w młynku do kawy.

    Do misy robota wsypać mąkę pszenną i zmielony amarantus. Dodać sól i połamane na mniejsze kawałki orzechy.

    W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i miód. Wraz z olejem wlać do misy.
    Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

    Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, zagnieść, uformować bochenek i ułożyć na blasze wyścielonej papierem (lub w formie). Przykryć ściereczką i odstawić na około 40 minut.

    Wyrośnięty bochenek naciąć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
    Piec około 40 minut, wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Drożdże Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować