Bezglutenowy chleb drożdżowy z ziarnami i orzechami

0 (0 ocen)

Uwielbiam zapach świeżego chleb! Ten jest super prosty w przygotowaniu. Najwięcej czasu pochłania wyrastanie ciasta i pieczenia ale to nie absorbuje to naszej uwagi. Możemy więc nastawić ciasto i zająć się czymkolwiek innym. Chleb przygotowany na bazie mąk bezglutenowych z duża ilością nasion.

Składniki:

  • (na blachę keksówkę)
    200 g mąki ryżowej
    200 g mąki jaglanej
    100 g mąki owsianej
    3 łyżki siemienia lnianego
    3 łyżki słonecznika
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki orzechów włoskich
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu
    13 g suszonych drożdży
    550 ml ciepłej wody
    czarnuszka do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Bezglutenowy chleb drożdżowy z ziarnami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy łupie i lekko rozdrabniam. Wszystkie składniki chleba: mąki, nasiona, orzechy, drożdże, sól, miód, i letnią wodę dokładnie mieszam. Przykrywam ręczniczkiem i pozostawiam w cieple na ok. 20-30 min ( ja wkładam do piekarnika nagrzanego do 40' stopni C).
    Po tym czasie ciasto ponownie mieszam i przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiam w cieple pod przykryciem na kolejne 30 min.
    Po wyrośnięciu ciasto piekę w temperaturze 230 st. C przez ok. 50 min.
    Ciasto studzę na kuchennej kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować