Chleb z mąką ryżową

4.96 (156 ocen)

Dzięki mące ryżowej chleb nabiera charakterystycznego smaku i jest znacznie bielszy od chleba ze zwykłej mąki pszennej.

Składniki:



  • 2/3 szklanki mąki ryżowej
    3 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczkę soli
    1 1/4 szklanki wody
    12,5g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/4 szklanki oleju

Wystaw ocenę:

4.96 (156 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z mąką ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową i solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 10min.
  • 2. Kiedy drożdże się spienią wlać do mąki razem z pozostałą wodą i olejem. Połączyć i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki ok 10min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Przed pieczeniem posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 40min. Wystudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować