Chleb z mąką ryżową

  • wyświetlono: 3903 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Dzięki mące ryżowej chleb nabiera charakterystycznego smaku i jest znacznie bielszy od chleba ze zwykłej mąki pszennej.

Mniam1

Składniki



2/3 szklanki mąki ryżowej
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczkę soli
1 1/4 szklanki wody
12,5g drożdży
1 łyżeczka cukru
1/4 szklanki oleju

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z mąką ryżową

  • 1. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ryżową i solą. Drożdże rozetrzeć z cukrem i 1/4 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce na ok 10min.
  • 2. Kiedy drożdże się spienią wlać do mąki razem z pozostałą wodą i olejem. Połączyć i wyrabiać ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki ok 10min. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość zagnieść krótko jeszcze raz i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Przed pieczeniem posmarować wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez 40min. Wystudzić na kratce. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzuśniadaniemąka ryżowapieczywo
 

Komentarze

Podobne przepisy

Bezglutenowy chleb ryżowy z pomidorami

Dodane przez: Jemy Oczami

Chleb ryżowy z pomidorami (bez glutenu)

Bezglutenowy, ryżowy chleb z dodatkiem...

Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Dodane przez: Kloruś

Chleb ryżowy (bezglutenowy, bez drożdży)

Chleb z tego przepisu bardzo łatwo...

Chleb ryżowy bezglutenowy

Dodane przez: Goszka

Chleb ryżowy bezglutenowy

Mój następny chleb bezglutenowy,...

kajzerki z mąką dyniową

Dodane przez: gotowanietoproste

Kajzerki Z Mąką Dyniową

Dodatek mąki dyniowej nadaje im...

Bułki z mąką żytnią i kakao

Dodane przez: Skotka

Bułki z mąką żytnią i kakao

Są dobre z plasterkiem sera lub...

Chleb pszenno - ryżowy

Dodane przez: zzewa

Chleb pszenno - ryżowy

Pyszny chleb na śniadanie lub kolację