Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania

4.97 (190 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tak! To jest najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania, a do jego przygotowania potrzeba jedynie kilku podstawowych składników! Wyszedł pyszny, domowy oraz mięciutki chleb, który przez długi czas pozostaje świeży! Koniecznie sami spróbujcie i przekonajcie się, że upieczenie domowego pieczywa może być dziecinnie proste!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (1 chleb pieczony w formie o wymiarach 10 x 24 cm)
    3 szklanki mąki pszennej (1 szklanka = 250 ml)
    1,5 szklanki ciepłej wody
    1 łyżeczka suszonych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1-2 łyżeczki soli (opcjonalnie, ale polecam dla smaku)
Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Najprostszy chleb pszenny bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
    Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 1 h w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
    Następnie ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
    Piec (**) około 30-40 minut w temperaturze 200 stopni.

Porady

(*) Chlebek możecie urozmaicić o dodatek ulubionych ziaren. Ja swój posypałam pestkami słonecznika, który uwielbia moja córka. (**) Korzystam z piekarnika gazowego, który grzeje jedynie od dołu, więc jeśli jak ja macie problem z przyrumienieniem się wierzchu skórki to pod koniec pieczenia warto posmarować ją rozbełtanym żółtkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować