"Filozofa Yi Yin (starożytnego chińskiego filozofa)głosi, że każdy smak jest połączony z innym organem wewnętrznym, dlatego zbalansowanie smaków w posiłku utrzymuje organizm w idealnym zdrowiu."
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- ryż jaśminowy w saszetkach: 2 sztuki
- mieszanka chińska (mrozona) ("Mrożone Specjały" w sieci sklepów "Netto"): 750 gramów
- sos sojowy: 3 łyżki
- olej rzepakowy: 3 łyżki
- pierś z kurczaka podwójna: 2 sztuki
- miód naturalny płynny: 1 łyżeczka
- marchewki mini: 4 sztuki
- pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
- "Fix Knorr" do dań chińskich-opakowanie: 1 sztuka
- kurkuma: 1 szczypta
- czosnek: 1 ząbek
- sól do gotowania ryżu: 2 szczypty
Chińszczyzna "yi yin" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka umyć,pokroić w dużą kostkę.Posypać pieprzem.Czosnek przecisnąć przez praskę.Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,(do gotującego się ryżu wrzucić też marchewki mini,aby zmiękły).
2.Sos sojowy wymieszać z miodem i czosnkiem.Polać nim pokrojone piersi kurczaka i odstawić na 15 minut.
3.W rozgrzanym woku smażyć kurczaka-stale mieszając(wrzucić go na rozgrzany olej razem z sosem sojowym,w którym się marynował).Wsypać zawartośc opakowania "Fix Knorr do dań chińskich.Po usmażeniu mięso odstawić,przykryć.W tym samym tłuszczu smażyć mieszankę chińską(zawierającą:marchew 30%,cebulę 20%,kiełki fasoli Mung 15%,pędy bambusa 12%,paprykę melanż 10%,por 7%,grzyby chińskie 6%).W momencie,gdy składniki mieszanki zmiekną,wrzucić do nich piersi kurczaka(wcześniej usmażone),wymieszać.Podawać z ugotowanym ryżem(jak na zdjęciu).
Komentarze