Przygotowywać chilli nauczyłam się bardzo dawno temu z oryginalnego źródła i od zawsze robię takie samo, pyszne! Tym razem wprowadziłam jedną zmianę, dodałam kolendrę i nie zawiodłam się.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- mięso mielone (wołowo - wieprzowe): 1500 gramów
- fasola czerwona (z puszki, odsączona): 800 gramów
- kukurydza mrożona: 225 gramów
- fasola czarna (z puszki, odsączona): 400 gramów
- chorizo (pokrojone w paseczki): 100 gramów
- pomidory (mogą być z puszki, wtedy 3 puszki po 400 gr każda): 9 sztuk
- kolendra (zmielonej): 2 łyżeczki
- kminek (zmielonego): 2 łyżeczki
- kardamon (zmielony): 2 łyżeczki
- cynamon (zmielony): 2 łyżeczki
- sól morska: 1 łyżeczka
- pieprz (kolorowy, świeżo zmielony): 1 łyżeczka
- chilli (płatki): 1 łyżeczka
- jalapeño czerwone (małe, bardzo drobno posiekane i bez pestek): 1 sztuka
- habanero (bardzo drobno posiekane i bez poestek): 1 łyżeczka
- kolendra (świeżę, posiekane): 4 łyżki
- śmietana (gęsta): 200 mililitrów
- cheddar (starty): 100 gramów
Chilli takie jak w meksyku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażyć na patelni, aż będzie brązowe (w razie potrzeby podlewać wodą). Powstały z mięsa tłuszcz, wylać. Mięso przełożyć do dużego garnka. Zacząć dusić na małym ogniu. Następnie, pokroić chorizo na paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa. Dodać pomidory, jeśli świeże, uprzednio pokroić na mniejsze kawałki. Poddusić. Dodać kukurydzę. Następnie, fasolę, wcześniej odsączoną i wypłukaną z syropu, w którym była. I znów poddusić. Na końcu przyprawić i dodać bardzo drobno pokrojone jalapeño i habanero. Dusić jeszcze przez godzinę. Podawać z startym cheddarem, świeżą kolendrą i z gęstą śmietaną dla złagodzenia smaku.
Komentarze