Potrawka a'la chilli sin carne

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Moja wariacja na temat tej meksykańskiej potrawy. Dodałam do niej selera naciowego i cukinię, które nadał jej lekkości i wzbogaciły potrawę o kolejne witaminy. Najlepiej przygotować ją z podwójnej porcji - szybko znika.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 2 puszki czerwonej fasoli,
    - 2 puszki pomidorów (mogą być krojone),
    - 2 cebule: 1 czerwona, 1 biała,
    - mniejszy strączek papryczki chilli,
    - mała marchewka,
    - 2 laski selera naciowego,
    - średnia cukinia,
    - 2 większe czerwone papryki,
    - 2 łyżki oleju,
    - sól,
    - pieprz,
    - papryka słodka i ostra,
    - łyżeczka octu balsamicznego.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Potrawka a'la chilli sin carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie warzywa umyć i/lub oczyścić. Fasolę dokładnie odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie. Zalewę z pomidorów zachować.
  • 2. W dużym garnku rozgrzać olej, zeszklić (nie rumienić) cebulę białą i czerwoną, po czym dodać paprykę, chilli, marchew i seler naciowy. Dodać słodką i ostrą paprykę, smażyć razem ok. 5 minut. Następnie dodać cukinię i pomidory, smażyć kolejne 5 minut. Wlać zalewę z pomidorów, ocet balsamiczny, sól i pieprz do smaku. Gotować pod przykryciem do momentu aż sos zgęstnieje, a warzywa będą miękkie, ale jędrne. Na 3 minuty przed końcem dodać odsączoną fasolę.

Porady

Gotowe danie posypuję świeżą kolendrą - zyskuje na smaku. Można podawać solo lub z ryżem czy pieczywem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować