Chili con carne z żółtym ryżem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Szybkie danie z kuchni meksykańskiej, zawsze się sprawdza i smakuję.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 350-400 g mielonej wołowiny
    1 szt. cebula
    2-3 ząbki czosnku
    parę gałązek z natki selera bez listków
    puszka krojonych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    puszka fasoli
    1 łyżka oliwy
    oregano
    kmin rzymski
    chili w proszku
    papryczka jalapeno
    sól
    200 g ryżu parboiled
    300 ml bulionu
    0,5 łyżeczki kurkumy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne z żółtym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelnie wlać olej, podgrzać i zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebule i czosnek. Dodać pokrojone drobno gałązki z selera, smażyć jeszcze przez parę minut. Dodać zmieloną wołowinę, mieszając zrumieniać z każdej strony. Dodać pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, wymieszać. Doprawić przyprawami i solą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, czas od czasu mieszając. Na koniec dodać fasole, po paru minutach wyłączyć.
  • 2. Ryż podsmażyć na maśle, zalać bulionem, dodać kurkumę i gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu ok. 15 min. Podawać z potrawą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować