Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Szybka wersja chili con carne (hiszp. chili z mięsem), czyli tradycyjnej potrawy kuchni amerykańskiej - spotykanej w tamtejszych barach jako fastfood.

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • (2-3 porcje)
    250g mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
    1 cebula (średnia)
    1 puszka pomidorów (najlepiej krojonych, bez skórki)
    1/2 puszki czerwonej fasoli
    1/2 puszki kukurydzy
    1 czerwona papryka (średnia)
    1 papryczka chili
    2-3 ząbki czosnku
    100 ml wody lub bulionu
    Przyprawy:
    3/4 łyżeczki oregano
    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
    pieprz cayenne (wg smaku smaku, może być zwykły)
    sól (do smaku)
    Dodatkowo:
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Chili con carne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i razem podsmażyć na odrobinie oleju.
    Dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do delikatnego obsmażenia.
    W międzyczasie całość lekko posolić, posypać oregano i kminem rzymskim.
    Dodać pomidory (z zalewą), wodę/bulion oraz drobno posiekaną papryczkę chili.
    Wszystko wymieszać i doprawić do smaku (solą i pieprzem cayenne).
    Dusić pod przykryciem około 15-20 minut.
    Po tym czasie wrzucić pokrojoną w kostkę paprykę, a po kolejnych 5 minutach - fasolę z kukurydzą (bez zalewy).
    Delikatnie mieszając - podgotować następne kilka minut.
    Podawać z ryżem, tortillą lub świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Kukurydza Ryż

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować