Pomarańczowe carpaccio z pieczonym buraczkiem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Sałatę umyć i osuszyć. Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
2.2. Pomarańcze obrać tak, by pozbawić je białej skórki. Burak upiec wcześniej w piekarniku, obrać. Pomarańcze pokroić za pomocą ostrego noża w bardzo cienkie plastry, burak w pół plastry. Daktyle naciąć wzdłuż, nie przecinając ich do końca. Napełnić gorgonzolą lub śmietankowym serkiem, przyprawionym chili.
3.3. Ocet połączyć z solą, pieprzem i oliwą. Plastry pomarańczy i buraka rozłożyć na talerzach. Na wierzchu rozłożyć sałatę. Polać sosem i posypać orzechami. Na górze ułożyć daktyle.
Komentarze