Pomarańczowe carpaccio z pieczonym buraczkiem i daktylami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Sałatka pełna witamin i zdrowia. Często króluję u mnie na stole.

  • 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 2 szt. średnich pomarańczy
    1 szt. burak pieczony
    100 g mieszanka sałaty
    6-8 szt. surowych lub suszonych daktyli bez pestek
    30 g kremowego sera gorgonzola
    garść orzechów włoskich
    2 łyżki jasnego octu balsamicznego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól, pieprz kolorowy świeżo mielony

Pomarańczowe carpaccio z pieczonym buraczkiem i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Sałatę umyć i osuszyć. Orzechy grubo posiekać i uprażyć na suchej patelni. Ostudzić.
  • 2. 2. Pomarańcze obrać tak, by pozbawić je białej skórki. Burak upiec wcześniej w piekarniku, obrać. Pomarańcze pokroić za pomocą ostrego noża w bardzo cienkie plastry, burak w pół plastry. Daktyle naciąć wzdłuż, nie przecinając ich do końca. Napełnić gorgonzolą lub śmietankowym serkiem, przyprawionym chili.
  • 3. 3. Ocet połączyć z solą, pieprzem i oliwą. Plastry pomarańczy i buraka rozłożyć na talerzach. Na wierzchu rozłożyć sałatę. Polać sosem i posypać orzechami. Na górze ułożyć daktyle.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy