Rolada indycza z owocami i orzechami nerkowca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Filet z indyka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Rozkroić ostrym nożem wzdłuż tak, aby powstał duży płat grubości 1,5 cm. Delikatnie rozbić go tłuczkiem.
2.2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, posypać listkami tymianku. Suszone morele i żurawinę umyć w letniej wodzie, osączyć i zalać gorącą wodą. Odstawić do namoczenia. Orzechy nerkowca uprażyć na suchej gorącej patelni.
3.3. Na rozłożonym płacie mięsa układać rzędami osączone owoce, posypać prażonymi orzechami. Mięso mocno zrolować, dokładnie spiąć wykałaczkami lub związać ciasno bawełnianą nitką. Posmarować olejem, posypać tymiankiem.
4.4. Na gorącą patelnie grillową, posmarowaną olejem, włożyć roladę. Smażyć z każdej strony na złocisty kolor. Polać bulionem i winem, przykryć pokrywką. Dusić ok. 40-45 min. Parę razy przewrócić na drugą stronę, co pewien czas polewając powstającym sosem. Gotowe mięso pokroić w plastry. Podawać na ciepło lub na zimno.
Komentarze