Chili con carne

5 (1 ocen)

Jesienne dni nastały. Jest zimno, pochmurno i dżdżysto. Dlatego na rozgrzanie organizmu proponuję pikantne i rozgrzewające danie kuchni amerykańskiej.

Składniki:



  • 400 g mięsa wołowego (chude)
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    3-4 łyżki oleju do smażenia
    1 puszka pomidorów krojonych
    4 łyżki ketchupu łagodnego
    0,5 puszki kukurydzy
    0,5 puszki czerwonej fasoli
    2 łyżeczki słodkiej papryki
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej
    sól, pieprz do smaku
    przyprawa do chili con carne

Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie: Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek pokroić w cieniutkie plasterki. Kukurydzę i fasolę odsączyć z zalewy. Połowę puszki pomidorów zmiksować blenderem. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę i lekko zrumienić. Pod koniec dodać czosnek i chwilkę podsmażać. Dodać mięso i podsmażać około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać pokrojone i zmiksowane pomidory, ketchup, paprykę słodką, paprykę wędzoną, łyżeczkę przyprawy do chili con carne, wymieszać. Całość podsmażać około 15 minut. Dodać kukurydzę, czerwoną fasolę, wymieszać i doprawić do smaku. Całość podsmażać jeszcze około 5 minut. W zależności jak ostre chcemy danie doprawiamy przyprawą chili con carne. Podajemy według uznania z ryżem ugotowanym na sypko, tortillą, nachosami lub pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować