Chili con carne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest to danie pokazowe mojego męża, to było jego pierwsze meksykańskie dane, które zrobił sam!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
    1 duża cebula,pokrojona w kosteczkę
    2 żąbki czosnku,drobno posiekane
    1 łyżeczka przyprawy chili
    1 łyżeczka przyprawy kmin rzymski (kumin) w proszku
    1 łyżeczka suszonego oregano
    450 g mielonej chudej wołowiny
    1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skórek ( 200 g )
    1 kostka bulionu wołowego
    1 duża czerwona papryka,bez gniazd nasiennych,pokrojona w kostkę
    5 suszonych pomidorów
    1 puszka czerwonej fasoli
    dowolne
    biały ryż
    chipsy z tortilli lub plackami tortilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzać olej i zasklić cebulę,dodać czosnek,chili,kmin rzymski i oregano i mieszając smażyć przez 1 minutę.Stopniowo dodawać wołowinę,mieszając zrumieniać z każdej strony.
    Dodać pomidory z zalewą i pół puszki pozostalego sokupomidorowego(w razie potrzeby uzupełnić wodą). Dodać bulion wołowy i doprawić solą oraz pieprzem,ewentualnie kolejnym bulionem.
    Przykryć i gotować przez 20-25 minut,w zależności od delikatności mięsa.Dodać paprykę i suszone pomidory i gotować pod przykryciem aż papryka będzie miękka,przez około 15 minut,od czasu do czasu mieszając.Na koniec dodać fasolę i chwilę razem pogotować.
    Podawać na gorąco z białym ryżem,chipsami z tortilli lub plackami tortilli.

Porady

Aby uzyskać prawdziwy i oryginalny smak Chili con came,warto postarać się o przyprawę w proszku kmin rzymski.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować