Cheeseburger Okrasa + Louis Lunch

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Za punkt wyjścia wziąłem hamburger Karola Okrasy ale uprościłem przepis, dodałem coś od siebie (plasterek Cheddara), oraz dodałem akcenty z restauracji Louis' Lunch (Chleb tostowy zamiast bułki).

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • Boczek wędzony w plastrach
    Czerwona cebula
    Mięso mielone wołowe (Najlepiej z udźca)
    Kmin rzymski w proszku
    Biały mielony pieprz
    Czosnek staropolski w proszku
    Sól
    Ser Cheddar
    Chleb tostowy
    Gałązki selera naciowego
    2 żółtka jaj
    Musztarda Dijon
    Limonka
    Korniszony
    Oliwa z oliwek
    Olej słonecznikowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Hamburgery Kanapki

Cheeseburger okrasa + louis lunch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zdjęcie Burgera 1. 1. Na zwykłej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki boczek, gdy boczek się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę smażymy do momentu zeszklenia cebuli, potem przesypujemy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.

    2. Mięso mielone wkładamy do miski, doprawiamy solą, białym pieprzem, kminem rzymskim i czosnkiem staropolskim, mieszamy. Dodajemy przesmażony boczek z cebulom, znów mieszamy. Deskę do chleba a także ręce natłuszczamy oliwą, formujemy z mięsa kulki a następnie spłaszczamy je by przypominały placek. Wyrównujemy brzegi nożem kuchennym. Kładziemy burgery na talerz i odstawiamy.

    3. Przygotowujemy sos: Miksujemy łodyżki selera naciowego na papkę, dodajemy 2 żółtka jaj, łyżkę stołową musztardy Dijon, przyprawiamy solą i sokiem z połówki limonki. Korniszony kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy je do sosu, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.

    4. Patelnię grillową natłuszczamy ręcznikiem zamoczonym w oleju słonecznikowym, smażymy burgery najpierw z jednej strony, a potem przewracamy na drugą, i kładziemy na burgerze plasterek sera cheddar. Przekładamy burgery na talerz, odlewamy z patelni olej i na suchej rozgrzanej patelni przypiekamy z obu stron 2 (na jednego Cheesburgera) kromki chleba tostowego.

    5. Na talerzyku układamy kromkę przypieczonego tosta, kładziemy na nim burger z serem, na burgera kładziemy 1 stołową łyżkę sosu i przykrywamy drugą kromką pieczywa. najlepiej smakuje na ciepło zapijany szklanką zimnej Coca-coli. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować