Za punkt wyjścia wziąłem hamburger Karola Okrasy ale uprościłem przepis, dodałem coś od siebie (plasterek Cheddara), oraz dodałem akcenty z restauracji Louis' Lunch (Chleb tostowy zamiast bułki).
2 godz.
Dla 1 osoby
Składniki:
Boczek wędzony w plastrach
Czerwona cebula
Mięso mielone wołowe (Najlepiej z udźca)
Kmin rzymski w proszku
Biały mielony pieprz
Czosnek staropolski w proszku
Sól
Ser Cheddar
Chleb tostowy
Gałązki selera naciowego
2 żółtka jaj
Musztarda Dijon
Limonka
Korniszony
Oliwa z oliwek
Olej słonecznikowy
Cheeseburger okrasa + louis lunch - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Na zwykłej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Przesmażamy pokrojony w cienkie plasterki boczek, gdy boczek się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę smażymy do momentu zeszklenia cebuli, potem przesypujemy do miseczki i odstawiamy do ostudzenia.
2. Mięso mielone wkładamy do miski, doprawiamy solą, białym pieprzem, kminem rzymskim i czosnkiem staropolskim, mieszamy. Dodajemy przesmażony boczek z cebulom, znów mieszamy. Deskę do chleba a także ręce natłuszczamy oliwą, formujemy z mięsa kulki a następnie spłaszczamy je by przypominały placek. Wyrównujemy brzegi nożem kuchennym. Kładziemy burgery na talerz i odstawiamy.
3. Przygotowujemy sos: Miksujemy łodyżki selera naciowego na papkę, dodajemy 2 żółtka jaj, łyżkę stołową musztardy Dijon, przyprawiamy solą i sokiem z połówki limonki. Korniszony kroimy w bardzo drobną kosteczkę, dodajemy je do sosu, wszystko bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 10 minut.
4. Patelnię grillową natłuszczamy ręcznikiem zamoczonym w oleju słonecznikowym, smażymy burgery najpierw z jednej strony, a potem przewracamy na drugą, i kładziemy na burgerze plasterek sera cheddar. Przekładamy burgery na talerz, odlewamy z patelni olej i na suchej rozgrzanej patelni przypiekamy z obu stron 2 (na jednego Cheesburgera) kromki chleba tostowego.
5. Na talerzyku układamy kromkę przypieczonego tosta, kładziemy na nim burger z serem, na burgera kładziemy 1 stołową łyżkę sosu i przykrywamy drugą kromką pieczywa. najlepiej smakuje na ciepło zapijany szklanką zimnej Coca-coli. Smacznego!
Komentarze