Soczyste siekane burgery wołowe

4.5 (187 ocen)

Najlepsze klasyczne burgery jakie jadłam w życiu. Smaczne i soczyste

Składniki:

  • 340 g polędwicy wołowej
    mała cebulka
    pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
    szczypta soli
    6 plasterków sera żółtego
    2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

    Do podania:
    Bułki (najlepsze są te domowe)
    sos tatarski
    ketchup
    sałata lodowa
    pomidor
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Soczyste siekane burgery wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. polędwice wołową siekamy na desce ostrym, dużym nożem w paseczki, następnie w drobną kostkę (jak na tatara). Cebulkę drobno siekamy. Mięso mieszamy z cebulką, pieprzem i solą. Ugniatamy dobrze i najlepiej na papierze do pieczenia formujemy burgery nożem, mocno dociskając. Wkładamy na ok. 30 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym z jednej strony, zmniejszamy gaz i przykrywamy smażąc z drugiej strony, po czym ponownie obracamy, układamy na burgerach ser, przykrywamy i smażymy jeszcze chwilkę, aż ser się dokładnie stopi. Wtedy powinny być dobrze wysmażone i nie krwiste. Jeśli ktoś lubi takie wystarczy tylko raz obrócić i nie trzeba zmniejszać gazu. Podaje w zgrillowanej bułce z dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Olej Sałata Sery Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować