Najlepsze klasyczne burgery jakie jadłam w życiu. Smaczne i soczyste
Składniki:
340 g polędwicy wołowej
mała cebulka
pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
szczypta soli
6 plasterków sera żółtego
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Do podania:
Bułki (najlepsze są te domowe)
sos tatarski
ketchup
sałata lodowa
pomidor
Soczyste siekane burgery wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.polędwice wołową siekamy na desce ostrym, dużym nożem w paseczki, następnie w drobną kostkę (jak na tatara). Cebulkę drobno siekamy. Mięso mieszamy z cebulką, pieprzem i solą. Ugniatamy dobrze i najlepiej na papierze do pieczenia formujemy burgery nożem, mocno dociskając. Wkładamy na ok. 30 min do zamrażalki. Po tym czasie wyjmujemy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym z jednej strony, zmniejszamy gaz i przykrywamy smażąc z drugiej strony, po czym ponownie obracamy, układamy na burgerach ser, przykrywamy i smażymy jeszcze chwilkę, aż ser się dokładnie stopi. Wtedy powinny być dobrze wysmażone i nie krwiste. Jeśli ktoś lubi takie wystarczy tylko raz obrócić i nie trzeba zmniejszać gazu. Podaje w zgrillowanej bułce z dodatkami.
Komentarze