Domowy cheeseburger

5 (154 ocen)

Nie jadam fast-foodów w przyulicznych barach ponieważ wolę sama przygotować dania tego typu. Są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. Tak przygotowanego cheeseburgera możemy podać naszym starszym dzieciom

Składniki:

  • Bułki

    680 g mąki pszennej
    200ml mleka ciepłego
    200 ml wody letniej
    4 łyżeczki cukru
    7 g drożdży suchych
    3 łyżki rozpuszczonego masła
    1 łyżeczka soli
    Dodatkowo
    1 jajko
    1/3 szkl sezamu

    Kotlety

    600 g mielonej wołowiny
    300 g mielonego boczki
    1 jajko
    sól pieprz
    1 płąska łyża mąki pszennej

    Dodatki

    Ketchup musztarda
    pomidory
    ogórki małosolne bądź kiszone
    cebula
    sałata
    1 op sera tostowego
Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Domowy cheeseburger - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki:
    1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.

    2. Mieszamy delikatnie łyżką

    3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki

    4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min

    6. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem

    7. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
  • 2. Kotlety:

    1. Mięso wołowe wymieszaj z boczkiem

    2. Do mięsa dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i dobrze wymieszaj

    3. Z mięsa formuj okrągłe większe - lecz nie za grube kotlety

    4. Smaż ok 20 min z oby dwóch stron an patelni grillowej
  • 3. Dodatki:
    1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku

    2. Pomidora kroimy w plastry

    3. Na kotlety układamy po 1 plasterku sera - podpiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
  • 4. Burgery:
    1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połówki smarujemy musztardą oraz ketchupem. Ukadamy :
    Podgrzany Spód bułki, sałata , cebula, ciepły kotlet z serem sera, ogórki, pomidor, podgrzana góra bułki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować