Domowy cheeseburger

  • wyświetlono: 320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Nie jadam fast-foodów w przyulicznych barach ponieważ wolę sama przygotować dania tego typu. Są o wiele smaczniejsze i przede wszystkim zdrowsze. Tak przygotowanego cheeseburgera możemy podać naszym starszym dzieciom

uuuuuunazwy-1

Składniki

Bułki

680 g mąki pszennej
200ml mleka ciepłego
200 ml wody letniej
4 łyżeczki cukru
7 g drożdży suchych
3 łyżki rozpuszczonego masła
1 łyżeczka soli
Dodatkowo
1 jajko
1/3 szkl sezamu

Kotlety

600 g mielonej wołowiny
300 g mielonego boczki
1 jajko
sól pieprz
1 płąska łyża mąki pszennej

Dodatki

Ketchup musztarda
pomidory
ogórki małosolne bądź kiszone
cebula
sałata
1 op sera tostowego

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy cheeseburger

  • 1. Bułki:
    1. Do miski dodajemy wszystkie składniki na bułki.

    2. Mieszamy delikatnie łyżką

    3. Ciasto wykładamy na strolnicę i wyrabiamy aż ciasto będzie jędrne i ładnie będzie odchodziło od ręki

    4. Wyrobione ciasto wkłądamy do miski. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy na godzinę w ciepłe miejsce 5. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Z każdej części formujemy kulki. ( ja osobiście zbieram ciasto jak w sakiewkę, delikatnie toczę na blacie i układam na blaszce zlepieniem do dołu). Bułki kładziemy na blaszkę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min

    6. Bułki delikatnie spłaszczamy dłonią, smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy sezamem

    7. Bułki pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut
  • 2. Kotlety:

    1. Mięso wołowe wymieszaj z boczkiem

    2. Do mięsa dodaj jajko, przyprawy oraz mąkę i dobrze wymieszaj

    3. Z mięsa formuj okrągłe większe - lecz nie za grube kotlety

    4. Smaż ok 20 min z oby dwóch stron an patelni grillowej
  • 3. Dodatki:
    1. Cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry. Plastry smażymy z oby dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju aż plastry nabiorą delikatnie brązowego kolorku

    2. Pomidora kroimy w plastry

    3. Na kotlety układamy po 1 plasterku sera - podpiekamy w piekarniku do momentu aż ser się rozpuści
  • 4. Burgery:
    1. Bułki przekrawamy wzdłuż na pół, obie połówki smarujemy musztardą oraz ketchupem. Ukadamy :
    Podgrzany Spód bułki, sałata , cebula, ciepły kotlet z serem sera, ogórki, pomidor, podgrzana góra bułki

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadz_roznych_stron_swiataprzystawkikinderbalna przyjęciafast-foodzdrowy fast-fooddomowe przyjęciecheeseburgerdomowy cheeseburger

Komentarze

Podobne przepisy

Domowe krakersy

Dodane przez: akrobatka22

Domowe krakersy

Od kupnych nie odstają nawet na...

Ćwikła

Dodane przez: ewuśka

Domowa ćwikła

Idealny dodatek do wędlin i do...

Domowe hamburgery

Dodane przez: rzelkazag

Domowe hamburgery

Nie ma to jak swoje własne domowe...

Chrzan domowy

Dodane przez: Futka

Chrzan domowy

Propozycja na smakowity i niezwykle...

Domowe nachos

Dodane przez: paulisia_elk

Domowe nachos

Domowe nachos to świetna alternatywa...

boczek domowy

Dodane przez: anka1988

Domowy boczek

Takie wędliny moja rodzina najbardziej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE