Krewetki z kurkami i sosem śmietanowym na winie... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, posolone wcześniej krewetki smażę na średnim ogniu, w połowie smażenia odlewam większość oliwy z wodą która wypłynęła z krewetek, smażę jeszcze trochę a potem odkładam... przygotowuję sos - 2/3 opakowania śmietany wlewam do naczynia i dolewam szklankę wina, doprawiam rozmarynem, rozgniecionym zielem angielskim i pokrojoną papryczką chili. solę, również odkładam na bok... Kurki opłukuję w durszlaku - w woku rozpuszczam trochę masła - i wrzucam kurki, solę, mieszam i duszę przez jakiś czas. jednocześnie gotuję makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu. gdy kurki zmiękną zalewam wcześniej przygotowanym sosem a po kilku minutach wrzucam usmażone wcześniej krewetki... gotuję jeszcze jakiś czas sos z krewetkami i kurkami. gdy wszystko jest gotowe zalewam ugotowany wcześniej makaron sosem na talerzu - można jeść zaraz po przygotowaniu póki gorące - smacznego!
Komentarze