Charczo

4.44 (150 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Charczo to gęsta zupa gulaszowa. Charakterystyczna dla kuchni gruzińskiej. Ma wyrazisty, ostry smak. Podawana jest ze świeżą pietruszką.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • mięso wołowe, 500 g
    mąka pszenna, 3-4 łyżki
    oliwa do smażenia
    cebula, 1 sztuka
    czosnek, 4 ząbki
    woda, 2 litry
    papryka czerwona i zielona, każdej po 1/2
    sos pomidorowy, 500 g
    ajwar ostry, 195 g
    sól morska, papryka słodka, papryka ostra wędzona, pieprz czarny świeżo mielony
    majeranek, tymianek, po 1 łyżeczce
    liście laurowe, 2 sztuki
    orzechy laskowe, 50 g
    ryż, 100 g
    świeże zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, koperek, po 1 łyżeczce
Wystaw ocenę:

4.44 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa gulaszowa Sos pomidorowy

Charczo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w paseczki. Przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką wędzoną. Obtoczyć w mące. Przesmażyć na niewielkiej ilości oliwy.
  • 2. Cebulkę i czosnek drobno pokroić. Delikatnie zarumienić. Paprykę pokroić w paseczki.
  • 3. Wodę zagotować. Wrzucić mięso i cebulę. Dodać sos, ajwar, suszone zioła i przyprawy. Orzechy drobno zmielić i wyspać do zupy.
  • 4. Gotować ok. 1,5 godziny pod przykryciem. Wrzucić paprykę i ryż. Gotować kolejne 20-30 minut. Pod koniec dodać świeże zioła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajwar Orzechy Papryka Ryż Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować