Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie)

4.36 (162 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Czyli angielska zapiekanka z mielonym mięsem pod kołderką z ziemniaków. Oryginalny przepis zawiera mieloną jagnięciną, ale można ją zastąpić mięsem wołowym lub wieprzowo-wołowym.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • porcja na 4 osoby

    Warstwa mięsna
    - 700 g mielonej jagnięciny (ewentualnie mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego)
    - 2 średnie marchewki
    -1 średnia pietruszka
    - 3 łodygi selera naciowego
    - ½ szkl. mrożonego groszku
    -2 cebule
    - 6 małych pomidorów (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego)
    - 2 ząbki czosnku
    - 200 ml bulionu
    - 100-150 ml czerwonego wina
    - 3 gałązki świeżego tymianku (lub ok. ½ łyżeczki suszonego)
    - 1 gałązka świeżego rozmarynu (lub ok, ½ łyżeczki suszonego)
    - 1-2 łyżki sosu Worcestershire (można pominąć)
    - sól, pieprz do smaku
    - 1-2 łyżki oleju do smażenia

    Warstwa ziemniaczana
    - ok. 1 kg ziemniaków
    - 100 g żółtego sera
    - 1 żółtko
    - 50 ml mleka
    - 2 łyżki śmietanki kremówki
    - 1 łyżeczka masła
    - szczypta gałki muszkatołowej
    - sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.36 (162 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka pasterska (shepherd's pie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonym wrzątku
  • 2. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić i wrzucić na patelnię bez tłuszczu. Podgrzewać aż się rozpadną na pulpę (można im pomóc rozgniatając widelcem).
  • 3. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso i podsmażyć aż zbrązowiej. Dodać pokrojone w kostkę warzywa, groszek, wlać wino i smażyć chwilkę aż alkohol odparuje. Wlać bulion. Dusić tak długo, aż płyn prawie całkowicie się zredukuje (w tym czasie warzywa powinny zmięknąć).Jeśli zamiast pomidorów dodajemy koncentrat pomidorowy, zostawiamy nieco płynu, bo warstwa mięsna będzie zbyt sucha. Dodać pomidory/koncentrat, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Przyprawić sosem Worcestershire , solą i pieprzem. Chwilkę razem poddusić. Przed wyłożeniem do formy wyjąć gałązki rozmarynu i tymianku.
  • 4. Ziemniaki ubić na purée, starty ser oraz pozostałe składniki. Wymieszać, ewentualnie dosolić.
  • 5. Na dnie naczynia do zapiekania ułożyć mięso. Na nie wyłożyć masę ziemniaczaną (1/3 masy ziemniaczanej można przełożyć do rękawa cukierniczego i przy pomocy tylki w kształcie dużej gwiazdy wycisnąć ozdobne rozety).
  • 6. Zapiekać w temp. 200 st., aż ziemniaki zaczną się rumienić (ok. 35-45 min.)

Porady

Jeśli ktoś nie lubi rozmarynu lub tymianku, można z nich zrezygnować, ale są one dość ważnym składnikiem, który dodaje dużo smaku potrawie podobnie jak czerwone wino. Potrawę można odchudzić i zrezygnować z tłustych składników purée. Samo mleko i żółtko powinny wystarczyć aby ziemniaki tworzyły zwartą masę. Warzywa można zetrzeć na tarce, skróci to czas pieczenia w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować