Chałwowiec bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto idealne dla miłośników chałwy i osób nie przepadającymi za pieczeniem i skomplikowanymi deserami.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 20 x 28cm:

    500g kakaowych herbatników
    1 litr mleka
    2 żółtka
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    200g masła 82%
    300g chałwy waniliowej+ ok 50g do posypania po wierzchu
    1 malutki słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Herbaty

Chałwowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ¾l mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i energicznie, cały czas mieszamy, by nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i stopniowo, cały czas miksując na małych obrotach dodajemy drobno posiekane masło. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez widocznego, „pływającego” tłuszczu. Do kremu od razu dodajemy także pokruszoną chałwę (ja pokruszyłam ją siekaczem). Krem dzielimy na 3 części- dwie większe i jedną mniejszą do rozsmarowania na wierzchu.
    Na blaszce rozwijamy arkusz papieru do pieczenia lub folii spożywczej i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wykładamy jedną, większą część kremu i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Smarujemy je konfiturą porzeczkową, a na to ostrożnie wykładamy kolejną większą porcję kremu. Przykrywamy ponownie herbatnikami i smarujemy ostatnią, cienką warstwą kremu. Wierzch dekorujemy zmiksowanymi pozostałymi herbatnikami z ok 50g chałwy waniliowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Chałwa Herbatniki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować