Chałwowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.¾l mleka gotujemy z cukrem. W pozostałym mleku mieszamy żółtka oraz obie mąki. Mieszankę wlewamy na gotujące się mleko i energicznie, cały czas mieszamy, by nie powstały grudki. Zestawiamy z ognia i stopniowo, cały czas miksując na małych obrotach dodajemy drobno posiekane masło. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji bez widocznego, „pływającego” tłuszczu. Do kremu od razu dodajemy także pokruszoną chałwę (ja pokruszyłam ją siekaczem). Krem dzielimy na 3 części- dwie większe i jedną mniejszą do rozsmarowania na wierzchu.
Na blaszce rozwijamy arkusz papieru do pieczenia lub folii spożywczej i układamy pierwszą warstwę herbatników. Wykładamy jedną, większą część kremu i przykrywamy drugą warstwą herbatników. Smarujemy je konfiturą porzeczkową, a na to ostrożnie wykładamy kolejną większą porcję kremu. Przykrywamy ponownie herbatnikami i smarujemy ostatnią, cienką warstwą kremu. Wierzch dekorujemy zmiksowanymi pozostałymi herbatnikami z ok 50g chałwy waniliowej. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Komentarze