Ciasto dla wielbicieli chałwy. Idealne do kawy. Dzięki połączeniu chałwy, nasączonych kawą herbatników i biszkoptów oraz kwaśnego dżemu tworzy idealną kompozycję smakową.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Masa chałwowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
1 budyń waniliowy (40g)
100 g cukru
300 g masła w temperaturze pokojowej
250 g chałwy – ja dałam marmurkową
Dodatkowo:
ok. 300 g herbatników kakaowych
opakowanie podłużnych biszkoptów
słoiczek wyrazistego w smaku dżemu – u mnie czarna porzeczka z aronią
szklanka wystudzonej kawy rozpuszczalnej (bez cukru)
ciemne kakao do posypania
Chałwowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy proszek budyniowy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Do wrzącego dodajemy wlewamy rozrobiony budyń, gotujemy chwilę aż do zgęstnienia. Przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu), studzimy.
2.Masło ucieramy na puch, stopniowo ciągle miksując dodajemy pokruszoną chałwę a następnie łyżka po łyżce zimny budyń.
Odkładamy 4 łyżki masy do posmarowania wierzchu.
3.Blaszkę 23×33 cm wykładamy pergaminem. Herbatniki maczamy w kawie (dosłownie sekundę aby nam się nie rozpadły) i układamy na spodzie blaszki. Na herbatnikach rozprowadzamy połowę masy. Biszkopty maczamy w kawie i układamy na masie lekko dociskając. Wolne przestrzenie między biszkoptami wykładamy dżemem. Wykładamy drugą część masy chałwowej i kolejną warstwę herbatników namoczonych w kawie. Wierzch smarujemy odłożoną masą.
Ciasto wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Komentarze