CHAŁWOWIEC BEZ PIECZENIA

4.5 (190 ocen)

  • 25 min

PYSZNE CIASTO W SAM RAZ DO POPOŁUDNIOWEJ KAWY, BARDZO SZYBKIE W WYKONANIU.

  • 25 min

Składniki:

  • 2 op.krakersów po 175g
    750ml mleka
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1 jajko
    1/2 op.cukru waniliowego
    2 płaskie łyżki cukru
    200g chałwy waniliowej
    1 budyń w proszku waniliowy
    kostka miękkiego masła
    mały słoik powideł śliwkowych
    tabliczka gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Bezy

Chałwowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 250 ml mleka mieszamy razem z mąką, jakiem i budyniem natomiast pozostałe mleko wraz z cukrem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, ąż zgęstnieje. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Ostudzony budyń ucieramy z miękkim masłem mikserem aż do uzyskania gładkiej masy po czym dodajemy drobno pokruszoną chałwę.
  • 3. Blaszkę o wymiarach ok.24x32 cm wykładamy pierwszą warstwą krakersów, smarujemy je cienko powidłami, a następnie wykladamy warstwę kremu. Z podanych proporcji zazwyczaj wychodzą 4 warstwy krakersów i 3 warstwy kremu. Ostatnia warstwa to krakersy.
  • 4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka i polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.

Porady

Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i chłodzić je całą noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować