Chałwowiec bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.250 ml mleka mieszamy razem z mąką, jakiem i budyniem natomiast pozostałe mleko wraz z cukrem wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową i cały czas mieszamy, ąż zgęstnieje. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia.
2.Ostudzony budyń ucieramy z miękkim masłem mikserem aż do uzyskania gładkiej masy po czym dodajemy drobno pokruszoną chałwę.
3.Blaszkę o wymiarach ok.24x32 cm wykładamy pierwszą warstwą krakersów, smarujemy je cienko powidłami, a następnie wykladamy warstwę kremu. Z podanych proporcji zazwyczaj wychodzą 4 warstwy krakersów i 3 warstwy kremu. Ostatnia warstwa to krakersy.
4.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami mleka i polewamy ciasto. Chłodzimy w lodówce.
Porady
Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej i chłodzić je całą noc w lodówce.
Komentarze