REKLAMA

Trójkolorowa chałka

wyświetlono: 883 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 1

Swoimi kolorkami przyciągnie wzrok każdego malucha . Niezwykle puchata i maślana. Najlepsza z dżemikiem. Polecam!

opublikowany: 17.06.2015
Udostępnij Pinterest

Składniki:

  • Ciasto żółte:
    100 g mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1/4 szkl. letniego mleka
    1 łyżka masła, roztopionego
    5 g drożdży świeżych
    1 łyżka kurkumy

    Ciasto brązowe:
    100 g mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1/4 szkl. letniego mleka
    1 łyżka masła, roztopionego
    5 g drożdży świeżych
    2 łyżki naturalnego kakao

    Ciasto różowe:
    100 g mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1/4 szkl. ciepłego mleka
    1 łyżka masła, roztopionego
    5 g drożdży świeżych
    2 op. kisielu wiśniowego (proszek)
Ocena:

(średnia 5 z 154 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto żółte: Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
  • 2. Ciasto brązowe: Zrobić tak samo jak ciasto żółte, dodając kakao zamiast kurkumy.
  • image-26sdsbi 3. Ciasto różowe: Zrobić tak samo ja ciasto żółte, dodając kisiel zamiast kurkumy.
  • image-0ho37xj 4. Wyrośnięte ciasta krótko wyrobić i uformować w długie wałki, przeciąć w połowie. Wałeczki o trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz. Końce podwinąć pod spód.
  • image-25b5xo4 5. Obydwie chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.
  • image-11ppe8m 6. Piec w 170 st.C około 30-35 minut Upieczone wyjąć i ostudzić. Smacznego!

Porady

Przepis na 2 chałki średniej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Babcia Tereska Babcia Tereska

CHAŁKA Z AUTOMATU

Pyszna chałka,na drożdżach, bez pracy. Wymieszana, wyrośnięta i upieczona w Automacie do chleba.

kategoria: Pieczywo bułki chałka Desery jajko opublikowany: 17.10.2016 | wyświetlono: 6507 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE