Trójkolorowa chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto żółte: Drożdże rozpuścić w małej ilości letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wyrobić do uzyskania sprężystego i elastycznego ciasta. Ciasto włożyć do oprószonej mąką miski. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.
2.Ciasto brązowe: Zrobić tak samo jak ciasto żółte, dodając kakao zamiast kurkumy.
3.Ciasto różowe: Zrobić tak samo ja ciasto żółte, dodając kisiel zamiast kurkumy.
4.Wyrośnięte ciasta krótko wyrobić i uformować w długie wałki, przeciąć w połowie. Wałeczki o trzech kolorach połączyć na końcu i zapleść w warkocz. Końce podwinąć pod spód.
5.Obydwie chałki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 40 minut do napuszenia.
6.Piec w 170 st.C około 30-35 minut Upieczone wyjąć i ostudzić. Smacznego!
Komentarze