Pyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało możecie upiec sobie taką chałkę.
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na jedną dużą chałkę
Zaczyn:
150 ml ciepłego mleka
20 gr świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżki mąki
Ciasto:
300 gr mąki
1 żółtko
1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej 12-18%
65 gr cukru
80 gr masła roztopionego i ostudzonego
szczypta soli
kilka kropel esencji waniliowej
roztrzepane jajko do posmarowania chałki
Nadzienie serowe:
100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego
30 gr cukru
1 żółtko
łyżka rodzynek (niekonieczne)
Nadzienie makowe:
60 gr maku mielonego
2 łyżeczki masła
1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy)
2 i 1/2 łyżki miodu
5-6 łyżek gorącej wody lub mleka
3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne)
plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;)
Świąteczna chałka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
2. W misce szykujemy mąkę, z żółtkiem, cukrem oraz esencją waniliową. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz wlewamy powoli masło. Wyrobione ciasto odchodzi od miski i niezbyt mocno się klei.
Odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
3. W tym czasie szykujemy nadzienia.
Najpierw rozcieramy twaróg z żółtkiem i cukrem, dodajemy rodzynki (jeśli je lubimy) chowamy następnie do lodówki.
Mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) Następnie dodajemy miód i masło oraz rodzynki (jeśli lubimy, możemy też dodać orzechów). Masa ma być dość zwarta, nie lejąca.
Gotowa masę odstawiamy do lodówki.
4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm.
Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce.
Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się go rozciągnąć do podanej długości. Następnie całość zaplatamy w warkocz i ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
Potem smarujemy nasza chałkę roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut.
Komentarze