Świąteczna Chałka Nadziewana

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna chałeczka w bardzo odświętnym wydaniu. Troszkę pracy wymaga, ale ile potem przyjemności z jedzenia ;) Oktawa Wielkanocna trwa, więc śmiało możecie upiec sobie taką chałkę.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na jedną dużą chałkę

    Zaczyn:

    150 ml ciepłego mleka
    20 gr świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1/2 łyżki mąki
    Ciasto:

    300 gr mąki
    1 żółtko
    1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego bądź śmietany kwaśnej 12-18%
    65 gr cukru
    80 gr masła roztopionego i ostudzonego
    szczypta soli
    kilka kropel esencji waniliowej
    roztrzepane jajko do posmarowania chałki
    Nadzienie serowe:
    100 gr sera twarogowego najlepiej miękkiego, tłustego
    30 gr cukru
    1 żółtko
    łyżka rodzynek (niekonieczne)
    Nadzienie makowe:
    60 gr maku mielonego
    2 łyżeczki masła
    1 łyżka rodzynek (ewent. lub orzechy)
    2 i 1/2 łyżki miodu
    5-6 łyżek gorącej wody lub mleka
    3-4 krople esencji migdałowej (niekonieczne)
    plus 2 łyżki maku do trzeciego rulona/wałeczka ( tutaj zachęcam abyście zamienili te 2 łyżki maku na 1 płaską łyżkę kakao, będzie ładniej wglądała, ja tak zrobię następnym razem ;)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chałka Śniadanie

Świąteczna chałka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy ze sobą i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości.
    2. W misce szykujemy mąkę, z żółtkiem, cukrem oraz esencją waniliową. dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dodajemy jogurt bądź śmietanę oraz wlewamy powoli masło. Wyrobione ciasto odchodzi od miski i niezbyt mocno się klei.
    Odstawiamy do podwojenia objętości na około 1 h.
    3. W tym czasie szykujemy nadzienia.
    Najpierw rozcieramy twaróg z żółtkiem i cukrem, dodajemy rodzynki (jeśli je lubimy) chowamy następnie do lodówki.
    Mak zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i podgrzewamy na maleńkim gazie przez chwilę aż woda/mleko zostanie wchłonięte (trwa to koło 3 minutki) Następnie dodajemy miód i masło oraz rodzynki (jeśli lubimy, możemy też dodać orzechów). Masa ma być dość zwarta, nie lejąca.
    Gotowa masę odstawiamy do lodówki.
    4. Kiedy ciasto wyrośnie, odgazowujemy ponownie zagniatając i wałkujemy je na duży prostokąt o wymiarach 50 x 30 cm i kroimy je na trzy pasy po 10 cm.
    Na pierwszy pas kładziemy nadzienie makowe, szczelnie zalepiając jego boki do środka i dokładnie zalepiając końce.
    Na następny pas wykładamy masę serową pamiętając aby szczelnie wszystko zalepić a na ostatni pas kładziemy dwie łyżki maku mielonego lub 1 łyżka kakao i zagniatamy starając się go rozciągnąć do podanej długości. Następnie całość zaplatamy w warkocz i ostrożnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
    Potem smarujemy nasza chałkę roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stop. przez około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Drożdże Mak Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować