Chałka serowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Delikatna, wilgotna z posypką cukru trzcinowego oraz ogromna chałka – idealna na śniadanie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    ½ kg mąki tortowej
    2 małe jajka
    5 dag masła
    ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
    Sól do smaku
    10 dag białego sera półtłustego
    1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
    ½ szklanki ciepłego mleka
    Papier do pieczenia
    Cukier trzcinowy
    Olej do posmarowania miski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko

Chałka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka(niewielką cześć zostawić do posmarowania ciasta), cukier, mleko, stopione masło, pokruszony ser – wymieszać wszystko, potem zagnieść ciasto – ciasto będzie lekko klejące. Boki miski i dno natłuścić olejem i zostawić ciasto w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta. Następnie ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 3 części, zapleść chałkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Posmarować jajkiem, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.

Porady

1.chałkę można posypać kruszonką zamiast cukru trzcinowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować