Delikatna, wilgotna z posypką cukru trzcinowego oraz ogromna chałka – idealna na śniadanie.
30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki:
½ kg mąki tortowej
2 małe jajka
5 dag masła
½ szklanki drobnego cukru do wypieków
Sól do smaku
10 dag białego sera półtłustego
1 opakowanie suszonych drożdży – 7 g
½ szklanki ciepłego mleka
Papier do pieczenia
Cukier trzcinowy
Olej do posmarowania miski
1.Wykonanie: do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, rozkłócone jajka(niewielką cześć zostawić do posmarowania ciasta), cukier, mleko, stopione masło, pokruszony ser – wymieszać wszystko, potem zagnieść ciasto – ciasto będzie lekko klejące. Boki miski i dno natłuścić olejem i zostawić ciasto w misce pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasta. Następnie ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, podzielić na 3 części, zapleść chałkę. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawić w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Posmarować jajkiem, posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut na złoty kolor w temp. 180 stopni.
Porady
1.chałkę można posypać kruszonką zamiast cukru trzcinowego.
Komentarze