Wypiekana jest przez Żydów na ich radosne święto Purim. Środek chałki jest mięciutki. Jak wata. Wierzch delikatnie kruchy. Słodyczy dodają jej rodzynki. Jest wyjątkowo smaczna.
Chałka purimowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.PRZYGOTOWAĆ ZACZYN: drożdże dokładnie rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i mąkę. Całość dokładnie rozprowadzić, aby nie było grudek. Zaczyn odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.
* Ponieważ zaczyn dosyć mocno rośnie, dobrze jest go przygotować w wyższej misce.
2.PRZYGOTOWAĆ CIASTO: miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Dodać jajko, następnie cały czas ucierając, dodać po jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę, szczyptę soli, rodzynki i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto (można to zrobić z pomocą miksera i haka do ciasta drożdżowego). Dobrze wyrobione ciasto nie powinno się kleić.
3.Wyrobione ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
4.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i wyrobić przez chwilę.
5.Ciasto podzielić na 3 równe części.
6.Z każdej części uformować wałek, grubszy na środku z cieńszymi końcówkami.
7.Wałki dobrze zlepić z jednego końca.
8.Upleść warkocz, zaplatając wałki "pod spód". Koniec dobrze zlepić.
9.Końcówki chałki zawinąć pod jej spód.
10.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej chałkę i pozostawić w ciepłym miejscu na pół godziny.
11.Po tym czasie posmarować chałkę rozpuszczonym masłem.
12.Piec w temp. 180 st. 40-45 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.
13.* Czas oczekiwania: 15 minut - wyrastanie zaczynu, 1 godzina - pierwsze wyrastanie ciasta, pół godziny - drugie wyrastanie ciasta (zaplecionej chałki). Razem - 105 minut.
Komentarze