CHAŁKA PURIMOWA PRZEPYSZNA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepiej smakuje własnoręcznie upieczone pieczywo. za tą chałką przepada mój mąż, idealna na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 50 dag mąki

    3 dag drożdży

    8 dag cukru

    1/2 szklanka mleka

    jajko

    3 żółtka

    duża szczypta soli

    15 dag masła lub margaryny

    5 dag rodzynek

    2 łyżki mleka z cynamonem do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka Desery

Chałka purimowa przepyszna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Robimy rozczyn - drożdże ropuszczamy w letnim mleku z łyżeczką cukru, odstawiamy na 15 min- niech zaszumią.

    2. Masło lub margarynę rozpuszczamy w rondelku. dodajemy do niego rodzynki, by zmiękły.

    3 w dużej misce żółtka i jajko ucieramy na puszystą masę z cukrem.

    4 . do jajek przesiewamy mąkę , dodajemy szczyptę soli, ostudzoną maragarynę z rodzynkami i mleko z drożdżami.

    5 . Wszystko ładnie zagniatamy na elastyczne ciasto. Niech rośnie przykryte ściereczką w ciepłym miejscu ok. 1 h.

    6 po upływie 1 h ponownie wyrabiamy ciasto. Dzielimy ja na 3 części, formujemy podłużne wałki, z których zapaltamy warkocz, mocno zlepiając końce. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

    7 Chałkę smarujemy mlekiem z cynamonem.

    8 pieczemy w temp 180 stopni 45 minut.

Porady

W piekarniku z termoobiegiem zmniejszamy temp do 160 stopni Ciasto ma być elastyczne "jak plastelina", w razie potrzeby śmiało dosypujemy więcej mąki

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować