Pyszna, puszysta, mocno maślana. Idealna na śniadanie, lub podwieczorek.
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Mleko 250 ml
Jajka 1 całe plus 2 żółtka
20 g drożdży świeżych
500 g pszenna
50 g cukru
100 g masła
Szczypta soli
_________________
Kruszonka
50 g masła ziemnego
35 g cukru
65 g mąki
Do pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę ciepłego mleka i dwie łyżki mąki.
Łączymy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 min ( czas aktywacji drożdży)
Gdy masa zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki ( w razie potrzeby można dodać jeszcze mąki),cukier, szczyptę soli, ciepłego mleka, jajko i żółtka.
Zagniatamy wszystko, na koniec dodajemy roztopione ciepłe masło.
Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
Musi być gładkie, dobrze wyrobione, ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie.
Odstawiamy je przykryte ściereczką na minimum godzinę.
2.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyciągamy je z miski i zaczynamy wyrabiać. Wystarczy chwila, dzielimy ciasto na sześć kawałków. Z każdego robimy wałeczek i zaplatamy. Początek i koniec zaplecionej chałki, zawijamy pod spód. Odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
Robimy kruszonkę, wszystkie składniki zagniatamy razem. Mąka, cukier i masło, w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki. Wkładamy na chwilę do zamrażarki.
Po upływie czasu, chałkę smarujemy białkiem lub żółtkiem, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
Pieczemy w 170 c termoobieg około 30 minut
Komentarze