Chałka

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszna, puszysta, mocno maślana. Idealna na śniadanie, lub podwieczorek.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mleko 250 ml
    Jajka 1 całe plus 2 żółtka
    20 g drożdży świeżych
    500 g pszenna
    50 g cukru
    100 g masła
    Szczypta soli
    _________________
    Kruszonka
    50 g masła ziemnego
    35 g cukru
    65 g mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chałka

Chałka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyrobione ciasto 1. Przepis na dwie średnie chałki, lub jedną dużą.

    Do pokruszonych drożdży dodajemy łyżkę cukru, trochę ciepłego mleka i dwie łyżki mąki.
    Łączymy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15- 20 min ( czas aktywacji drożdży)
    Gdy masa zacznie rosnąć, dodajemy resztę mąki ( w razie potrzeby można dodać jeszcze mąki),cukier, szczyptę soli, ciepłego mleka, jajko i żółtka.
    Zagniatamy wszystko, na koniec dodajemy roztopione ciepłe masło.
    Ciasto wyrabiamy około 15 minut.
    Musi być gładkie, dobrze wyrobione, ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie.
    Odstawiamy je przykryte ściereczką na minimum godzinę.
  • Warkocz 2. Gdy ciasto podwoiło swoją objętość, wyciągamy je z miski i zaczynamy wyrabiać. Wystarczy chwila, dzielimy ciasto na sześć kawałków. Z każdego robimy wałeczek i zaplatamy. Początek i koniec zaplecionej chałki, zawijamy pod spód. Odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.
    Robimy kruszonkę, wszystkie składniki zagniatamy razem. Mąka, cukier i masło, w razie potrzeby można dodać trochę więcej mąki. Wkładamy na chwilę do zamrażarki.
    Po upływie czasu, chałkę smarujemy białkiem lub żółtkiem, posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
    Pieczemy w 170 c termoobieg około 30 minut

Porady

Do kruszonki możemy dodać wiórki kokosowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować